Esimies somessa

16.04.2021
Opiskelen Esimies sosiaalisessa mediassa - opintojaksoa ja myös työpaikallani on parhaillaan patisteltu esimiehiä aktivoitumaan somessa mm. rekrytoinnin edistämiseksi. Päätin siksi vihdoin tehdä Linkedin-profiilin ja muutoinkin pohtia sosiaalisen median antamia mahdollisuuksia esimiestyöhön.


Organisaatiomme intra on hyvin kattava ja sieltä jaan säännöllisesti uutisia työntekijöiden sähköpostiin yrittäen varmistaa, että vapaapäivillä ja lomilla olevatkin ehtivät huomioida tärkeän uutisen ennen kuin se painuu intran uutisvirrassa liian alas. Kattavuudestaan huolimatta tai ehkä siitä johtuen intrassamme ei ole juuri vuorovaikutusta, vaikka siellä kommentointimahdollisuus onkin.

Microsoftin käyttöjärjestelmän myötä käytössämme olisi Yammer, mutta sekään ei tunnu löytäneen kovinkaan suurta käyttäjäkuntaa. Mistähän tämä johtuu? Perusperiaatteiltaanhan Yammer on Facebookin ja Linkedinin kaltainen, jotka ovat hyvin suosittuja. Miksi Yammer ei ole noussut suosituksi yhdessäkään organisaatiossa, jossa olen ollut työssä sen olemassaolon aikana? Yammer voisi hyvin toimia ideoiden ja alan ajankohtaisten uutisten jakamiseen ja niistä keskusteluun tiimin sisällä. Toki tähän voisi nykypäivänä vastata myös Teams-toimintaympäristö, jossa on paljon sosiaalisen median kaltaisia toimintoja. Sähköposti ja Teamsin välityksellä liikkuukin paljon tietoa, mutta mikä rohkaisisi vapaampaan ja luovempaan keskusteluun digitaalisessa toimintaympäristössä? Miten synnyttää toimintakulttuuri, joka kannustaisi ja sallisi työntekijöille sosiaalisten median käytön työn tueksi. Mikäpä muukaan kuin esimiehen esimerkki.

Niinpä tämä esimies kirjautui Linkediniin ja yrittää myös aktivoitua Yammerin käytössä. Täytyy myöntää, että vasta Linkediniin kirjauduttuani huomasin organisaatiomme julkiset blogikirjoitukset nettisivuiltamme. Siellä oli monia hyviä kirjoituksia, jotka tuovat esiin mm. organisaatiomme arvomaailmaa. Arvelen ettei moni työntekijöistämmekään ole huomannut näitä kirjoituksia. Ehkäpä jaan ne työyhteisössäni sähköpostilla ja samalla kannustan kaikkia liittymään esimerkiksi Linkediniin ja Yammeriin. Tosin työntekijöiden, jotka eivät tee päätetyötä tai joilla ei ole omaa työpuhelinta, voi olla vaikeaa löytää työpäivän aikana luontevaa aikaa käyttää sovelluksia. Oman työyhteisön kesken tehdyn Yammer-ryhmän tai jonkin muun pienemmän foorumin haasteena on, myös että jonkun pitäisi olla erityisen aktiivinen luomaan sinne sisältöä, jotta sovelluksen käytöstä tulisi rutiinia ja mielenkiintoista. Sosiaaliselle medialle ja digitaaliselle kanssakäymiselle on ominaista nopea reagointi. Ryhmään pitäisi saada pöhinää heti alkuunsa, jotta sitä kiinnostuttaisi seuraamaan.

 

Linkedinissä uutisvirtaa sen sijaan riittää ja siellä verkotoitumismahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Linkedinissä on ok laittaa seuraamispyyntöjä mielenkiintoisille henkilöille, vaikka emme olisi tavanneetkaan. (Tuulettelin muuten ääneen, kun itse sain ensimmäisen tällaisen pyynnön. Profiilini ei ollut ihan mitään sanomaton!) Mutta onko Linkedin vain korkeakoulutettujen leikkikenttä? Onko siellä houkuttelevaa sisältöä esimerkiksi lähihoitajan työn tueksi. Itse olen sosionomina erittäin tyytyväinen, että tulin liittyneeksi Linkediniin. Olen käyttänyt tähän asti Facebookia ammatillisesti kiinnostavien toimijoiden sivujen seuraamiseen pystyäkseni kärryillä alani kehityksestä, projekteista ja mielenkiintoisista seminaareista ja koulutuksista. Jatkossa voin rajata Facebook näkyvyyttäni entisestään.

Linkedinin vaikuttaa eroavan edukseen monesta muusta somepalveluista sillä, että siellä kommentointi on poikkeuksetta asiallista ja innostavaa. Siellä on helppo tuoda esille itselleen tärkeitä asioita. Toivoisin, että pääsisin siellä vuorovaikutukseen myös lähimpien työkavereideni kanssa, jos emme saa Yammeria tai Teamsin keskusteluja aktivoitumaan. Linkedin ei ehkä ole tehokkain paikka lähihoitajien, sosionomien tai sairaanhoitajien rekrytointiin, joten näen Linkedin ensisijaisesti mahdollisuuteena jakaa omia huomioita, ajatuksia ja arvomaailmaa ja tehdä myös esimiestyötäni näkyväksi. Itselleni nämä sovellukset, joissa tekstillä on suurempi merkitys kuin kuvalla ja joissa jaetaan artikkeleja ja toisten julkaisuja, tuntuvat luontevimmilta. Kokeilin myös aktivoitumista Instagramissa, mutta visuaalinen minäni ei ole vielä herännyt kuvaamiseen ja kuvien jakamiseen.
 

© 2021 Vuoroin vaikuttaa. Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita