Peiliin katsominen

24.03.2021

Ihmisen perimmäinen tapa toimia paljastuu usein paineen alla toimiessa ja esimerkiksi muutostilanteessa. Esimiehen tulisi osata ottaa viestinnässään huomioon ihmisten erilainen tapa ottaa asioita vastaan. Viime syksynä suorittamaani opintojaksoon sisältyi Peili-käyttäytymisanalyysi. Peili-käyttäytymisanalyysi koostuu itsearvioinnista ja kollegoiden arvioista. Minulla ei ole kaupallista sidosta tähän Peili-analyysiin vaan haluan ainoastaan kertoa omat huomioni itsestäni, jotka tein Peili-analyysiäni tulkitessani. Peili-analyysissä käyttäytymistyylejä on neljä: edistävät, määrätietoiset, kannattelevat ja analyyttiset. Sen lisäksi, että analyysi antaa tietoa omasta käyttäytymisestä voi se auttaa ymmärtämään miten huomioida toisen luontainen käyttäytymistyyli. Onneksemme kun emme ole kaikki samanlaisia. Toiset henkilöt voivat myös olla sekoitus kahta tyyliä ja toiset taas selkeämmin tiettyä tyyliä.

Kuulun Peili-analyysin käyttäytymistyyleistä edistäviin henkilöihin. Olen tarmokas, utelias, ulospäin suuntautunut ja positiivinen ongelmanratkaisija. Tartun mielelläni toimeen, mutta valmiiksi tulemisesta ei aina ole takeita. Enkä aina edes muista, että kaikki muut eivät käsittele asioita samaan tapaan kuin minä. Kaikkein kauimpana omasta tyylistäni ovat analyytttiset ihmiset. Analyyttisten paperit ja aikataulut vaikuttavat aina olevan järjestyksessä. Heidän käyttäytymistään kuvaa ennen kaikkea rauhallisuus. He tuntuvat muodostavan mielipidettään pitkään ennen kuin sanovat sen ääneen. Heidän ei varmaankaan tarvitse katua mitä on tullut sanoneeksi. Parhaimillaan he ovat loogisia, täsmällisiä ja perusteellisia, mutta toisinaan saattavat puuttua liiaksi yksityiskohtiin eivätkä mielellään ota riskejä. He käyttäytyvät usein muodollisesti.

Määrätietoisten ominaisuuksia sen sijaan tunnistan myös itsessäni. Ihailen heidän tehokkuuttaan, päättäväisyyttä ja tavoitteellisuutta. Määrätietoiset ovat edistävien rinnalla hallitsevia tyylejä, joten määrätietoisuus voi siksi näyttäytyä myös tunteettomuutena, määräilemisenä ja lannistaa ympärillä olevia. Määrätietoisten vastakohtana ovat kannattelevat ihmiset. He ovat ilmapiirin ylläpitäjiä, me-henkisiä, sovittelevia ja aina valmiina kuuntelemaan. Kannatelevat henkilöt ovat yhteistyökykyisiä, mutta joskus he ovat jopa liian diplomaattisia. Joka voi johtaa siihen etteivät he ota lainkaan kantaan esillä olevaan asiaan tai heidän mielipiteet voivat vaihdella tuuliviirin tavoin.

Edistävänä ihmisenä rönsylen työskennellessä helposti. Tehokkaimmillani olen määrätietoisen kanssa töitä tehdessä. Kannattelevien avatessa suunsa ja jälleen kerran luovan me-henkeä muistan esimiehenä, etten ole taaskaan muistanut kysellä työyhteisöni jäseniltä vapamuotoisesti "Miten menee, mitä kuuluu?". Analyyttisten kanssa työskennellessä joudun pidättelemään itseäni, jotta toinen ehtisi sanoa jotakin.


© 2021 Vuoroin vaikuttaa. Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita